Nederlands Close

 

OVER CHRISTIAN DE BRAY...

Opleiding en ervaring

Persoonlijke gegevens



OPLEIDING

  • Licentiaat Commerciële en Financiële Wetenschappen (ICHEC) - Grote onderscheiding
  • Diploma Interdisciplinair Centrum voor Marketingopleiding (Centre Interdisciplinaire pour la Formation aux Etudes de Marché, CIFEM)
  • Eindverhandeling: "P.E.R.T.-planning" - Prijs Royale Belge
  • Diploma Hogeschool voor Inkoop (Ecole Supérieure d'Approvisionnement, ESA)
  • Diploma Managementinformatica (ICHEC)

ERVARING

  • Onafhankelijk vastgoedmakelaar sinds 1990
  • Verantwoordelijke in- en verkoop bij een vastgoedmakelaar
BIJ DE DERDEGROOTSTE ONDERNEMING VAN BELGIË :
  • Immobiliën op corporate niveau
  • Aankoopbureau
  • Aankoopadministratie
  • Beheercontrole van een afdeling
  • Informatisering van de systemen (in- en verkoop)
 
BIOGRAFIE

Christian de Bray, geboren in 1945, bracht zes jaar van zijn kindertijd door in Kisangani (het vroegere Stanleyville), Congo.

Hij behaalde het diploma van het Katholieke Instituut voor Hogere Commerciële Studies (ICHEC), het diploma van het Interdisciplinaire Centrum voor Marketingopleiding (CIFEM) en het diploma van de Hogeschool voor Inkoop (ESA).
Op het einde van zijn studies vertrok hij voor een stage naar Canada en profiteerde van deze gelegenheid om de Verenigde Staten en Mexico te bezoeken.

Op de leeftijd van 23 jaar trad hij in dienst van één van de grootste Belgische ondernemingen, een toonaangevend distributiebedrijf. Achttien jaar lang assisteerde hij de directie bij de informatisering van systemen, het opstellen van budgetten en de controle van het beheer.

In de loop van al deze jaren is hij echter nooit gestopt met reizen, a rato van één maand per jaar. Reizen is zijn hobby, zijn passie. Hij reist alleen of in het gezelschap van vrienden.

Men vindt hem met de rugzak terug op de Weg van de Inca (Macchu Picchu - Peru), in het spoor van de karavanen met specerijen (Hunzavallei - Pakistan), op paden langs bergpassen van 5.300 meter hoogte (Zanskar - India). Hij voelt zich altijd aangetrokken door nog ongeschonden landschappen.

Men vindt hem tevens in een Land Rover of vrachtwagen terug in de buurt van archeologische sites (Adrar Bous - Nigeria), aan de voet van de Bandiagaraklif (Dogonland - Mali) of op de ingezakte paden van Guinea-Bissau.

Hij chartert twee vrachtwagens naar Dar-es-Salaam, bezoekt Tanzania, Kenia, Malawi, Zimbabwe en Botswana, en neemt de boot naar Zanzibar.

Hij zet zijn tent op langs de Coloradorivier, op de bodem van de Grand Canyon, en op de steunmuren van de Nanga Parbat.

Men vindt hem terug in Berlijn, Quito of dichter bij huis, in Brugge, met de ogen gericht op de sterren...

Hij bezoekt musea, natuurreservaten en grootwarenhuizen. Hij neemt het vliegtuig om Joan Baez te gaan beluisteren in Straatsburg, en trekt er het weekend op uit om de verste uithoeken van Cornwall te bezichtigen...

Tussen zijn 40 en 55 jaar doorkruist hij Afrika van oost naar west en van noord naar zuid. Hij koopt Unimog-legervoertuigen (9 tegelijk zo te zien - een echte vloot), voorziet ze van een tropenuitrusting en verzendt ze in containers naar zuidelijk Afrika (Dar-es-Salaam - Durban - Walvis Bay).

Vele vrienden helpen hem zijn projecten "tot leven te wekken". Hij gaat op tocht en biedt Oxfam twee vrachtwagens aan voor een landontwikkelingsproject in Carboxenque, Guinea-Bissau.

Hij wordt "grootgids" bij Continents Insolites. Hij reist enkel 's zomers... maar wat voor zomers! Drie groepen van 18 personen... twee vrachtwagens... drie routes van 3500 km met wegen, pistes en paden... Elke nacht wild kamperen!

Terug in België gaat hij weer aan het werk, op zoek naar kopers voor kastelen, watermolens of meer conventionele huizen.

Tussen de werksessies door is hij aanwezig op een Tibetaans festival in Leh, volgt hij een bedevaart in het noorden van India over de paden van Amarnath en maakt hij in Rajasthan een reportage... over een huwelijk.

Toscanië en de torens van San Giminiano, Canada en de monding van de Saint-Laurent, Cuba en Havana in het spoor van Hemingway - allemaal plaatsen die hij bezoekt.

Hij trekt op zijn eentje naar Ethiopië en neemt er deel aan het Driekoningenfeest. Eerst wil hij er één van zijn expedities houden maar uiteindelijk verandert hij van idee.

Zuidelijk Afrika trekt hem het meeste aan. Van Zimbabwe (de parken) trekt hij via Botswana (de Okavangodelta) naar Namibië (de woestijnen).

Een tiental keren keert hij terug naar het noorden van Namibië, in Kaokoland, om er duizenden opnames te maken van de Himba's, deze volksstam die nog op authentieke wijze leeft maar met uitsterven bedreigd is.

Hij houdt van Namibië en zijn onmetelijke ruimte. Hij gaat nog dieper dit land in om er zijn tent op te zetten. Fantastisch Namibië! Prachtig Namibië! Verblindend Namibië!

Terwijl hij naar om het even welk deel van de wereld zou kunnen, geeft hij er de voorkeur aan om jaar na jaar (bijna tien jaar lang!) terug te keren naar Namibië.

Hij bezoekt de minst “toeristisch toegetakelde” plekken van Ethiopië, Madagascar en Costa Rica, waar hij met zijn dochter naartoe trekt.
Misschien wordt het morgen Soedan...
Hij keert echter ook terug naar zijn oude liefdes: het Dogonland in Mali, dat hem een nasmaak van “te weinig” heeft nagelaten, en de witte woestijn in Egypte, waar hij met zijn zoon naartoe trekt.

 

En wanneer hem wordt gevraagd: “Waarom al dat reizen?”, weet hij niet wat hij moet antwoorden.

Passie? Koorts? Ziekte?

Is elke reis een zoektocht of een vlucht?

Vertrekt men om anderen te leren kennen of de reisgezellen?

Bestaat er een gradatie bij het reizen?
De fysieke reis... de intellectuele reis...

de spirituele reis of de initiatiereis... de reis die iedereen zou moeten maken om zijn persoonlijke grenzen te verleggen.

Op een dag vertrekt hij met een schoolschrift, een potlood, een slijper en een gom. Op een strand in Zanzibar begint hij uit “de onmetelijke dieptes van alles wat hij is en heeft” een verhaal neer te schrijven. Hij blijft slechts drie dagen op dat strand, maar het neerschrijven zal drie jaar in beslag nemen...

 

Achter al deze verhalen en beelden ligt misschien iets diepers verborgen.

Het portret van een man die, zonder zichzelf overdreven belangrijk te vinden, op zoek is...
op zoek blijft naar zichzelf.

Naar boven